Moving, changing or hiking

2 Responses to Moving, changing or hiking

  1. Breg van de Geer says:

    Beste Jaap Boonstra,
    Met veel interesse heb ik het blog over verbouwen, verhuizen of op avontuur gelezen. Zeker je beeld tot welke veranderorde procesverbeteringen behoren, vind ik interessant. Ik ben het eens dat procesverbeteringen met Lean Management behoren tot 2de orde veranderingen. Maar om procesverbeteringen met behulp van Six Sigma tot 1ste orde verandering te rekenen, daarmee doe je wat mij betreft een Six Sigma project te kort. Het zijn vaak fundamentele verandertrajecten, die aanpassing in werkwijze, samenwerking en rolinvulling van / aansturing door management tot gevolg hebben.
    En dat, ondanks de strakke fasering die een Six Sigma project kenmerkt. Waarschijnlijk is dat ook de reden dat je de keuze voor een 1ste orde verandering hebt gemaakt.
    Met een duidelijke klantwens voor ogen wordt er bij de start van zo’n project een veranderambitie uitgesproken. Laten we als voorbeeld een procesverbetering nemen: de veranderambitie kan bijvoorbeeld zijn ‘het verkorten van de doorlooptijden van 100 naar 30 dagen, met constante kwaliteit’. Bij de start van het project is nog niet bekend hoe de nieuwe procesinrichting eruit komt te zien die voldoet aan deze eisen. Daarvoor is juist het statistisch onderzoek nodig. Soms gecombineerd met Lean Management: Lean Management wordt dan ingezet om de verspillingen uit het proces te elimineren (‘eerst schrappen’) en wordt vervolgens de statistiek van Six Sigma gebruikt om de processtappen te verbeteren (‘dan opknappen’).Beiden methoden kunnen ingezet worden om de ideale volgorde van de processtappen te bepalen. Het nieuwe proces is vaak totaal anders dan het oude, en voldoet weer aan de klantwensen.

    Ik denk dat het recht doet aan een Six Sigma project als je ook deze procesverbeteringen tot de 2de orde veranderingen kan zien. Hoe denk jij hierover?

    Hartelijke groet, Breg van de Geer

    • Beste Breg,
      Dank voor je reflectie. Je assumptie is juist dat ik Six Sigma reken tot 1e orde procesverbeteringen vanwege de gestandaardiseerde en planmatige projectmatige aanpak. Overigens zou ik veel Lean projecten ook tot 1e orde veranderingen rekenen. In beide gevalen gaat het dan om verbouwen van het procesverloop want dat procesverloop staat centraal. Zelf heb ik een beetje spijt dat ik in mijn oratie indertijd heb gekozen voor 1e, 2e en 3e orde omdat het de suggestie wekt dat 3e orde beter is dan 1e orde. Maar dat weerspiegelt niet mijn opvatting. Ik heb toen aangesloten bij een gangbare wetenschappelijke ordening, met deze verwarring tot gevolg. Daarom vind ik verbouwen, verhuizen en avontuur aansprekender. Bij Six Sigma en Lean projecten zie ik vaak een eenzijdige focus op het stroomlijnen van het bedrijfsproces. Vaak blijven bij Lean en Six Sigma dan de onderliggende waarden, de onderlinge verhoudingen en de relaties met klanten onderbelicht. Omdat de aanpak ook nog eens gefaseerd en gestandaardiseerd is reken ik beide tot verbouwen. Overigens zou ik verbouwingen nooit onderschatten en ik ben blij dat die projectmatig worden aangepakt. We zijn het eens dat verbouwingen grote impact kunnen hebben op het werk van professionals en managers. Als ze ook leiden tot diepgaande veranderingen in culturele waarden, veranderingen in klantrelaties en vernieuwing van producten en diensten, kunnen ze wat mij betreft ook gezien worden als 2e orde veranderingen. Kijk bijvoorbeeld naar de casebeschrijving van een Laen project bij het onderwijsgroep Tilburg. Die cases is te vinden op http://www.veranderenalssamenspel.nl. Dat begon als een klassiek Lean project maar werd steeds breder waarbij ook de onderlinge verhoudingen wijzigden, de leerlingen werden betrokken en de relaties met externe partners aandacht kregen. Maar in mijn observaties gaan de meeste lean en six sigma projecten niet verder dan het stroomlijnen van bedrijfsprocessen. Dat is prima en nuttig, maar dan blijft het voor mij een verbouwing en is het in mij ogen geen verhuizing. Kortom, het gaat erom hoe diepgaand een Lean of Six Sigma project wordt aangepakt.

Leave a Reply