Moving, changing or hiking

3 Responses to Moving, changing or hiking

  1. Geachte heer Roels,

    Inderdaad heb ik niet veel vertrouwen in stappenplannen en checklists als het om transformaties of diepgaande veranderingen gaat op plekken der moeite waar mensen samenwerken en daarin hun eigen werkelijkheid creëren. Diepgaand veranderen doe je van binnenuit en door creatieve wisselwerking tussen mensen die elkaar willen ontmoeten en er het beste van willen maken. Dat kost soms moeite en het is de moeite waard. Het lezen van dit boekje zal inderdaad niet veel helpen om veranderprocessen te doorleven. Misschien kan het er aan bijdragen dat lezers zichzelf afvragen wat een verandering voor henzelf betekent en hoe ze willen omgaan met het onverwachte dat in elke transformatieproces een rol van betekenis speelt en beweging genereert.

    • JOHAN ROELS says:

      bedankt professor!

      ik heb indruk dat we op dezelfde golflengte zitten en dat doet eerlijk gezegd deugd. ik schrijf het woord ontmoeten soms wel eens als ont-moeten.

      als ik een ding weet is dat ik de waarheid niet in pacht heb en dat ik nog veel te leren heb (hoewel ik 70 op de teller staan heb). dit leren gebeurt voor mij in het ontmoeten van mensen die authentiek hun eigen ‘waarheid’ op een begrijpelijke manier meegeven.

      dat ik moeite moet doen, ondervind ik dagelijks en ik steun mij met een quote van m’n lievelingsdichter (ook Vlaming), Herman de coninck die ooit schreef: “wat geen moeite kost is ook vaak de moeite niet waard.”

      deze quote ondersteunt mij vooral tijdens het transformatieproces zelf.
      creatively,
      johan

  2. JOHAN ROELS says:

    Geachte professor Jaap Boonstra,

    Stel je voor…

    Niet het boekje dat u vermeldt zal u de oplossing bieden en dat weet u heel zeker ook wel. Ook een stappenplan (zeven of meer) of een checklist zal u geen soelaas brengen. Die stappenplannen en checklist bestaan wel, zoals het boekje, edoch die hebben alleen maar tot doel geld in het laatje van de bedenker of schrijver (meestal een consultant) te brengen.

    Het enige dat echt helpt – en dat heb ik niet uit een boek – is het van binnenuit beleven van het natuurlijk leer – en veranderproces waar we allen mee geboren zijn en waar we allen min of meer van ‘losgekomen’ zijn.

    Stel je voor … dat we dit levensproces herontdekken en van dan af aan van binnen uit ten volle beleven … en alles wat u zich positief toewenst in uw blog wordt werkelijkheid (uitgezonderd uiteraard uw steriel zeven stappenplan of uw artificiële checklijst dat zijn stuk voor stuk fata morgana).

    Indien u geïnteresseerd ben in het proces dan Henry Wieman ontdekte en Creative Interchange noemde, lees dan ‘ns z’n boek ‘Man’s Ultimate Comittment’ of het boekje ‘The Ascent of the Eagle’ van m’n derde vader, mentor en vriend Charles Palmgren. U mag ook m’n boeken ‘Creatieve wisselwerking’ (2001) en ‘Cruciale dialogen’ (2012) lezen. Hier is een zware verwittiging op z’n plaats! Niet het lezen van die boeken zal u een stap vooruithelpen; wel het beleven van het daarin beschreven proces. Het zijn namelijk geen leesboeken maar doe-boeken!

    Creatively,
    Johan

Leave a Reply