Biografie & CV

Jaap Boonstra BiografieMijn persoonlijke biografie beschrijft wie ik ben en wat me heeft gevormd.

Mijn biografie is voor mij als organisatieprofessional relevant omdat het de manier kleurt waarop ik naar de werkelijkheid kijk. Wat ik waarneem, en vervolgens voor waar aanneem, geeft richting aan mijn handelen. Natuurlijk hebben opvoeding, opleiding en opgedane ervaringen mij gevormd tot wie ik ben. Een korte professionele biografie laat zien wat ik ben en waar ik me op richt. Mijn curriculum vitae geeft inzicht in mijn bezigheden. In de uitgebreide persoonsbeschrijving hieronder ga ik dieper in op mijn persoonlijke achtergronden en ontwikkeling.

Hier vind je mijn professionele biografie en mijn curriculum vitae.
Hieronder vind je een beschrijving van mijn persoonlijke biografie.


Optimistisch en gelukkig
Ik ben bijna altijd gelukkig en optimistisch gestemd. Meestal heb ik veel energie. Ik voel me het best als ik het gevoel heb dat alles vooruitgaat. Van het idee iets te realiseren, word ik enthousiast. Er is natuurlijk het directe genieten: een boek lezen, lekker uit eten met vrienden, wandelen door de natuur, met de kinderen lachen. Ik kan erg genieten van het requiem van Fauré, de songs van Marc Almond of hippe dansmuziek van Linkin Park of Captain Hook. De sportschool, zwemmen en bergwandelen houden me fit. Het motiveert me als ik kan bijdragen aan vernieuwing en ontwikkeling. Dat geldt voor mezelf, voor anderen en voor organisaties.

Opvoeding
Mijn moeder en vader zijn alweer een tijdje geleden overleden. Ze zijn meer dan 70 jaar samen geweest. Met mijn moeder ben ik nog in Barcelona geweest toen ze al bijna niet meer kon reizen. Daar heeft ze enorm van genoten en ik ben enorm blij dat we dit samen hebben kunnen meemaken. Ik kijk met veel waardering terug op mijn opvoeding. Er was altijd ruimte voor een eigen mening, sterker nog daar werd naar gevraagd. Wat ik zeker uit mijn opvoeding heb overgehouden is respect voor mensen en vertrouwen in menselijke ontwikkeling. Gevoel voor rechtvaardigheid is ook zo iets, evenals de gedachte dat je invloed kan uitoefenen op je eigen leven en dat je iets kunt doen aan ongewenste situaties door je in te zetten en actief te zijn. Het heeft er onder andere toe geleid dat ik actief ben geweest in de studentenvakbond en de homobeweging.

Studie
Mijn studie begon in Leiden: arbeids- en organisatiepsychologie met veel aandacht voor organisatieverandering en informatica. Een erg leuke en boeiende studie vooral doordat er veel ruimte was voor projectonderwijs. Je deed dan samen met een groepje studenten onderzoek naar interessante thema’s die je bezig hielden. Zo heb ik in samenwerking met de vakbeweging onderzoek gedaan naar het veiligheidssysteem in het chemische bedrijf DuPont, wat nu Chemour is. Toen was er ook al sprake van onveilige en ongezonde situaties. Mijn eerste publicaties gaan over dit onderzoek. Ook heb ik met een groep studenten onderzoek gedaan naar achtergronden waarom mensen actief worden in sociale bewegingen.

Loopbaan
Mijn betaalde loopbaan startte aan de Universiteit van Leiden, tenminste… als je mijn ervaringen als magazijnbediende, persfotograaf, bejaardenverzorger en heftruckchauffeur niet meerekent. Aan de Leidse universiteit heb ik meer dan twaalf jaar met plezier gewerkt, eerst als projectmedewerker en later als universitair docent. In die tijd heb ik enorm veel geleerd, vooral door het doen van onderzoek naar veranderingsprocessen in organisaties. Dit is ook het onderwerp van mijn dissertatie. In 1991 ben ik gepromoveerd op onderzoek naar complexe veranderingen bij Aegon verzekeringen en PTT Telecom. In 1992 ben ik overgestapt naar de Universiteit van Amsterdam. Daar kon ik universitair hoofddocent worden. Het leek me aantrekkelijk om richting te geven aan het organisatiekundig onderzoek en om leiding te geven aan een groep medewerkers. Bovendien was mijn perspectief op het functioneren en veranderen van organisaties gaandeweg verbreed. Dit ruimere perspectief paste goed in het bredere perspectief van de organisatiewetenschappen. In 1999 ben ik aan de Universiteit van Amsterdam benoemd tot hoogleraar Management van veranderingen in organisaties.

In 2000 ben ik bij Sioo gaan werken. Daar heb ik veel geleerd over leerprocessen en het leren van professionals. Bij Sioo heb ik van 2002 tot 2011 de rol van rector vervuld, de eerste jaren samen met Yvonne Burger. Ik heb het als heel bijzonder ervaren om bestuurder te zijn van een gerenommeerd instituut dat toen al meer dan veertig jaar bestond en heeft bijgedragen aan de opbouw en trots van Nederland en Nederlandse bedrijven. Het rectoraat heb ik met heel veel plezier vervuld. Na 12 jaar Sioo waarvan 9 jaar als rector begon het te kriebelen. De doelen die ik mezelf had gesteld waren gerealiseerd en ik wilde weer de hitte voelen van veranderingsprocessen en meer internationaal werken. In 2011 ben ik gestart met Jaap Boonstra & Associates en ben ik weer als zelfstandig adviseur beschikbaar om mensen in bedrijven te helpen bij strategische, organisatorische en culturele veranderingen.

Denken en doen
Tijdens mijn hele loopbaan heb ik denken en doen gecombineerd door mijn academische werk aan universiteiten te combineren met het praktische werk in het begeleiden van veranderingen in organisaties. Voor mij werkt deze combinatie perfect. In de praktijk doe ik ideeën op voor onderzoek en publicaties. En uit die praktijk ontstaan sprekende voorbeelden die geweldig zijn in het onderwijs met praktijkverhalen die studenten erg waarderen. In de praktijk kan ik onderzoek doen en de combinatie maakt dat ik gemakkelijk op mijn eigen praktijk kan reflecteren en daarvan kan leren.

Alchemist
Soms voel ik me een alchemist. In het boek De Alchemist van Paulo Coelho zegt de Alchemist op enig moment tegen de schaapsherder Santiago:

“Vergeet niet dat je hart daar is waar je schat is.
En dat je schat gevonden moet worden,
opdat alles wat je ontdekt hebt, zin kan krijgen”.

Volgens de verhalen is een alchemist in staat om iets te veranderen in iets speciaals. De alchemie is een filosofie en een wetenschap tegelijkertijd waar verschillende disciplines bij elkaar komen. In de overlevering zijn alchemisten op zoek naar de steen der wijzen, niet zozeer om er goud mee te maken, maar om wijsheid te vinden. Dit beeld van de Alchemist spreekt mij wel aan als degene die in zijn zoektocht naar wijsheid op verkenning gaat, gezichtspunten bij elkaar brengt en zo nieuwe perspectieven opent.

Onderzoeker
Eigenlijk ben ik super nieuwsgierig. Ik hoef niet alles te weten, maar wil wel graag nieuwe dingen ontdekken. Het intrigeert me hoe de dingen gaan, zoals zo mooi is verbeeld in Der Lauf der Dinge van Peter Fischli en David Weiss. Het meest strategische boek dat ik ken is Le petit prince van Antoine de Saint-Exupery. De kleine prins is op zoek naar de bron van het leven waarmee hij zijn planeet kan redden. In zijn zoektocht is hij nieuwsgierig en onbevangen in zijn benadering van mensen en dieren die hij ontmoet. Onbevooroordeeld stelt hij zijn vragen en gaat hij relaties aan. Voor mij is de kern van onderzoek doen om de wereld nieuwsgierig, onbevangen en onbevooroordeeld tegemoet te treden. Als onderzoeker streef ik naar deze kernwaarden en in mijn werk besef ik dagelijks hoe lastig dat is en dat hier nog veel valt te leren. Mijn persoonlijke ontwikkeling en mijn professionele activiteiten kenmerken zich door een onderzoekende houding. Mijn wetenschappelijk onderzoek is enerzijds een kwestie van ontdekken wat gaande is om dat samen in gesprek te brengen en ervan te leren. Dit heb ik in mijn oratie “lerend vernieuwen” genoemd.

Kennis delen
Mijn professionele missie is om kennis en ervaring te delen over leidinggeven aan transformaties om daarmee anderen succesvol te laten zijn in de veranderingen die zij beogen. Dat doe ik door het schrijven van boeken en artikelen, het geven van voordrachten en colleges en door samen met anderen op te trekken in veranderprocessen. Het inspirerend van jonge studenten motiveert me omdat het zo mooi is om de ontwikkeling van jongeren te zien. Daar kan ik heel blij van worden.

Levensgenieter
Ik woon in Amsterdam, net als Frank en veel van mijn vrienden. Ik geniet van samenleven met Frank en op avontuur gaan met mijn vrienden. Van mijn kinderen leer ik van alles over de stad en het leven. Zolang er maar iets te ontdekken valt, dan ben ik gelukkig. Ik houd van literatuur en film, kunst, moderne dans en muziek, natuur en cultuur. Deel woon ik in Barcelona en daar kan ik ook goed genieten van de stad, de natuur, de zee en de cultuur, en van mijn Spaanse vrienden natuurlijk.

Mijn grote liefde
Frank ken ik sinds het begin van mijn studie in 1976. We wonen al sinds onze studietijd samen en we hebben veel plezier. Door de week zien we elkaar niet elke dag en samen eten lukt vaak niet. We zijn nogal druk met werk, allerlei activiteiten en andere vrienden. Verder doen we van alles samen, zoals lekker ’s avonds even bijpraten, fietsen, wandelen, uitgaan, cultuur. Ieder jaar gaan we zomers de bergen in om te wandelen en een beetje te klimmen. Heerlijk om dagenlang hoog in de bergen te zitten, nauwelijks mensen tegen te komen, aan het eind van de dag je tent op te zetten aan een meertje of een beek en dan je meegesjouwde eten verorberen. In de winter gaan we vaak ook wel even weg, het liefste naar iets met zon of gewoon naar Barcelona.

Kinderen
Tjesse en Len zijn onze kinderen samen met Karleen en Marty, hun moeders. Ze hebben twee pappa’s en twee mamma’s, zoals ze zelf zeggen en daar zijn ze heel trots op. De moeders kennen elkaar al jaren en hebben samen de kinderen opgevoed. Len is inmiddels uitgevlogen en na haar studie Geneeskunde in Antwerpen en aan het werk als arts in Amsterdam. Naast haar studie is ze actief in een koor, doet ze aan toneel en vindt ze pottenbakken leuk. Tjesse woont in Leiden met zijn vriendin. Hij is vooral bezig om zijn creativiteit te ontdekken en verder te ontwikkelen. Zijn  vriendin is goudsmid, en een goede ook, dus samen zijn ze een creatief stel. Soms trekken we er met z’n zessen op uit. Tjesse houdt ervan om bij zijn vader achterop een motortochtje te maken. Len vindt het leuk om samen te eten en samen naar toneel, dans of de opera te gaan.

Vrienden
Mijn vrienden zie ik geregeld. Met Orell vind ik het leuk om samen lekker te eten en daarna naar moderne dans of toneel te gaan. Barcelona is onze favoriete stad. Jos ken ik al sinds ik in Amsterdam woon. We hebben boeiende gesprekken over het leven en de liefde natuurlijk. Greo ken ik ook al vele jaren. We hebben elkaar ooit in ‘de Trut’ ontmoet en kunnen elkaar goed inspireren als het om verbeelding gaat. Kilian is een goede vriend en een collega waarmee ik fantastisch samenwerk. Reinier is een jonge componist en muzikant waarmee ik soms samenspeel in performances. In Barcelona zijn Andrès en Onno mijn liefste vrienden waar ik veel plezier mee beleef.

Amsterdam en Barcelona
Amsterdam vind ik een heerlijke stad, met veel mogelijkheden tot leven. Ik kan vooral genieten van moderne dans en van concerten, zowel in het Concertgebouw als Paradiso of de Melkweg. Geregeld ga ik naar een film en soms naar een opera. En wie weet er in Nederland een mooier zwembad dan het Zuiderbad. De musea zijn ook geweldig en je kunt me geregeld vinden in het Stedelijk. Inmiddels heb ik ook een appartement in Barcelona, de tweede stad waar ik al weer lang geleden verliefd op ben geworden. Die verliefdheid is nooit over gegaan. Het is er heerlijk wonen en genieten en ik vind daar de rust om te schrijven aan nieuwe artikelen en boeken.

Van oogsten naar genieten
De afgelopen jaren heb ik vooral geoogst met drie nieuwe boeken en veel artikelen. Dat sluit aan bij mijn ambitie om kennis te delen. Met ingang van 2024 ga ik wat minder werken en nog wat meer genieten samen met Frank en mijn vrienden. De wens om nog wat meer te genieten is in gang gezet na een operatie waar ik goed ben uitgekomen, maar dat zijn momenten waarop je toch net even iets bewuster stil staat bij het leven. Het leven is te mooi om zomaar voorbij te laten gaan en ik wil er nog lang van genieten.